Hulpmiddeltjes voor het slapen gaan

Dat kindjes goed slapen is belangrijk voor de ontwikkeling. Sommige kindjes hebben hier geen problemen mee, andere kindjes hebben hier wel wat hulpmiddeltjes voor het slapen gaan of extra aandacht voor nodig. Hier is helemaal niets mis mee.

Het slaappatroon van een kind hangt af van de leeftijd die ze hebben. Het slaapritme ontwikkelt zich geleidelijk aan. Een baby heeft korte, lichte slaapcyclussen. Een kindje tot 3 maanden slaapt normaal een 19-tal uren per dag. Een kleuter heeft dan weer ongeveer 12 uur slaap nodig. Rond 6 maanden heeft een baby normaal gezien ook een dag-nachtritme.  ’s Nachts wakker worden is heel normaal en natuurlijk. Het hoort erbij en bij de ontwikkeling van het kindje. Het kindje kan zichzelf op die leeftijd normaal gezien ook zelf terug in slaap krijgen…

 

De ontdekkingsfase

Het kindje zit op dat moment volop in de ontdekkingsfase en leert dus steeds nieuwe dingen. Hierbij kan het kindje net daarom op het moment van het in slaap vallen ineens paniekerig worden. Rust creëren is daarom ook belangrijk bij het slapengaan. Voor een baby is het heel normaal dat hij / zij kleine hulpmiddeltjes nodig heeft bij het slapen gaan. Ze kunnen nog geen dag en nacht onderscheiden, kunnen zichzelf nog niet troosten en lichamelijke warmte en rust zijn voor hen heel belangrijk. Baby’s hebben ook een lichte slaap, waardoor de slaapcyclus helemaal anders is.

 

Naarmate de baby wat ouder wordt, kan je hem / haar dag en nacht beter leren onderscheiden door bij de dutjes overdag toch wat meer licht van buiten binnen te laten, als hij /zij hier problemen mee ondervindt. Er is niets mis mee om een kind eventjes te laten wenen bij het slapengaan. Sommige kindjes ervaren dit als hulpmiddeltje om stress en spanningen weg te krijgen. Bij andere kindjes is dit dan weer niet zo en geraken ze eerder overstuur. Jij als mama of papa kent je kindje hiervoor het best. Dan zijn er kleine hulpmiddeltjes voor het slapen gaan…

Een oase van rust

Sommige kindjes zijn meester in het uitstellen om naar bed te moeten gaan. ‘Nog eentje mama’, ‘De beer nog mee in bedje’… Op voorhand aangeven tegen je kindje ‘dan gaan we slapen’ geeft een duidelijk signaal. Ook zorg je het best voor steeds een zelfde en duidelijke structuur. Het tanden poetsen, pyjama aan, steeds in dezelfde volgorde. Zoek naar een aangenaam en duidelijk avondritueel. Kindjes hebben structuur nodig, maar als we heel eerlijk zijn,… Voor mama en papa kan het ook helpen.

Pas je aan aan de momenten van de dag die het best passen op dat tijdstip. Eten doe je ook ‘s morgens, ’s middags en s’ avonds. Las dus ’s avonds voor de kindjes een oase van rust in, zodat ze rustig kunnen zijn voor het slapen gaan. Gebruik hierbij kleine hulpmiddeltjes: Lichtje aan, al een klein beetje opruimen, een babbelmomentje, nog heel eventjes televisie kijken. Dat televisie kijken mag geen probleem zijn, maar zeker niet te lang. Lang televisie kijken houdt de hersenen wakker. Voor kindjes die bang zijn in het donker kan een dimlichtje werken en een ‘slaapvriendje’ of een ‘knuffelvriendje’ mee naar bed nemen. Allemaal hulpmiddeltjes voor het slapen gaan…

Meer ‘knuffelnieuws’ vindt je hier.

Rust voor mama en papa

Opgroeiende kinderen hebben heel wat te leren en te verwerken. Angsten zijn om die reden dan ook heel normaal. Kleine hulpmiddeltjes voor het slapen gaan, gewoon, origineel, creatief,… Je kindje hierbij leren kennen is heel normaal. Het is een ontdekkingstocht voor mama, papa, broer, zus en het kindje zelf. Geniet van de momenten die je met elkaar beleeft, geniet van de kleine, korte momentjes. Dit zijn meestal de leukste. Laat je kindjes opgroeien en hierbij het kind-zijn ervaren. Het hoort er allemaal bij.

Een oase van rust creëren is niet altijd evident in onze drukke agenda’s, maar het zorgt ook voor rust in het hoofd van mama en papa. Mama en papa moeten hierbij soms keuzes maken. Ik ben er zelf zeker van als je voor jezelf rust creëert, neem je de beste beslissingen voor jezelf en voor je kind.

Geniet van de kleine momentjes! Veel geluk met jullie gezinnetjes!

Let’s get social

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Afhaling op afspraak

Kleinetovenaar.eu
De Kleine Tovenaar
Zundertseweg 2A
2321 Meer
België
BTW BE0848.993.785

Veilig winkelen

De waardering van www.kleinetovenaar.eu/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 498 reviews.