Nijntje speelgoed in onze webshop

Sinds kort hebben we ook heel wat nijntje speelgoed. Tijd voor een berichtje en een kennismaking met het lieve konijntje.

Nijntje zag het levenslicht rond 1955, ook genoemd, nijntje pluis. De Nederlandse Dick Bruna gaf nijntje een eigen leven door verhalen voor te lezen over een konijntje voor toen zijn één-jarig zoontje. Nijntje werd op een primaire, eenvoudige manier getekend met primaire kleuren, in rood, geel en blauw en dikke lijnen. Het eerste prentenboek van nijntje telde 24 pagina’s met veel tekeningen en versjes.

Oorspronkelijk werden de prentenboeken in kleine oplages gedrukt. Ze zijn echt bedoeld voor onze kleintjes. Dick Bruna heeft nooit de bedoeling om nijntje zo ‘groot’ te maken. Al helemaal niet denken aan nijntje speelgoed, leuke hebbedingetjes en spulletjes van het konijntje.

In de eerste jaren van nijntje’s bestaan lijkt ze meer op een stoffen lappenpop met lange oren. Vanaf 1963 werd nijntje of nijn of nijntje pluis het konijntje zoals we haar nu kennen.

 

Waarom ‘nijntje’

Nijntje is gekend omwille van haar primaire kleuren, pure verhalen, lieflijke uitzicht en steeds met een warm en prettig gevoel van veiligheid. De verhalen zijn steeds heel herkenbaar in de leefwereld van kleine kinderen. Voor Dick Bruna was het belangrijk dat kinderen steeds het uitgangspunt zijn in de verhalen van nijntje. Het leven van nijntje bestaat uit eenvoudige, leuke dingen en dus ook zo de spellingsregels. In de verhalen van het konijntje is het dus gangbaar dat er geen hoofdletters worden gebruikt. De verhalen hebben ook een groot educatief karakter. Dit kan je terugvinden in het nijntje speelgoed, de vele filmpjes en de leerboekjes.

De familie van nijntje bestaat uit moeder pluis, vader pluis, opa pluis, oma pluis, oom vliegenier, tante trijn.

Nijntje is dus van Nederlandse makelij en de naam is, heel eenvoudig, afgeleid van het woord ‘konijntje’. In het buitenland is nijntje gekend als ‘nijn’, of ‘miffy’.

In 2006 werd er een Dick Bruna Huis in Utrecht opgericht met vele tekeningen van Dick Bruna en dus ook van Nijntje. Sinds 2016 is dit ook het Nijntje Museum. Eerder, in 2014 werd bekend dat hij geen nieuwe tekeningen zou maken. Nijntjes’ 60ste verjaardag werd gevierd en er werd veel aandacht geschonken aan het lieflijke konijntje. In 2017 overlijdt Dick Bruna. Er werd toen ook extra aandacht geschonken aan ‘Nijntje’.

Bekijk ons assortiment van nijntje speelgoed.

 

Let’s get social

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Afhaling op afspraak

Kleinetovenaar.eu
De Kleine Tovenaar
Zundertseweg 2A
2321 Meer
België
BTW BE0848.993.785

Veilig winkelen

De waardering van www.kleinetovenaar.eu/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 498 reviews.