Onze ecologische inspanningen
Kleinetovenaar.eu is een voortrekker op het gebied van ecologische inspanningen. Reeds lange tijd zijn we bezig met het optimaliseren van onze logistiek in functie van een beter milieu. Een logistiek proces laat zich niet zomaar aanpassen en daarom hebben we reeds diverse aanpassingen stap voor stap uitgevoerd, zodat onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is. Hiervoor investeerde Kleinetovenaar.eu enorm in de aankoop van verpakkingsmachines en verpakkingsmaterialen die de impact op het milieu verkleinen. We overlopen hieronder de diverse inspanningen die we hebben gedaan en welke nog zullen volgen.
1
Karton hergebruiken
Kleinetovenaar.eu hergebruikt al sinds haar oprichting alle dozen van leveranciers die bij ons toekomen en nog in goede / hygienische staat zijn. Hierdoor verminderen wij niet alleen de onnodige verspilling van waardevolle materialen, maar verlagen wij ook de emissie door het laten aanleveren van grote hoeveelheden dozen. Wij gebruiken slechts op beperkte schaal nieuwe dozen, heel bewust om bovenstaande redenen. Daardoor kan het gebeuren dat u dozen ontvangt waarop bedrukkingen zijn aangebracht die niet afkomstig zijn van KleineTovenaar.eu, maar gezien de grote besparing op ons milieu, nemen we dit er graag bij!
2
Karton opvulmateriaal
Hoewel 90% van alle toekomende dozen een nieuw leven krijgen, hebben we soms toch dozen die niet meer bruikbaar zijn door transportschade aan de buitenverpakking. Daarnaast vullen veel leveranciers hun verzenddozen op met karton. Dit karton konden we vroeger moeilijker verwerken, omdat karton ook gewicht met zich meebrengt en het is ook niet de bedoeling dat koerierdiensten voor meer onnodige vervuiling zorgen door het onnodige gewicht van dit karton. Om hierop een antwoord te kunnen vinden, investeerde Kleinetovenaar.eu fors in een kartonshredder. Dit toestel maakt van het ingevoerde karton handige opvulmatjes die onze zendingen beschermen. Een voorbeeld, ziet u hieronder.
3
Biologische opvulchips
Sommige breekbare en/of kwetsbare materialen vereisen het gebruik van opvulchips. Vroeger gebruikte Kleinetovenaar.eu al een beter afbreekbare variant hiervan, maar sinds juli van dit jaar zijn we volledig overgeschakeld op Flo-Pak Bio 8. Deze opvulchips worden gemaakt van plantaardig maiszetmeel en zijn 100% biologisch afbreekbaar. Het resultaat is niet statische, wateroplosbare opvulchips die tevens in de GFT afvalbak mogen. Doordat de Flo-pak Bio8 direct afbreekt in contact met vocht of water is dit de meest milieuvriendelijke opvulchip op de markt. De Flopak Bio 8 is volledig composteerbaar, recycleerbaar en meermalig bruikbaar. Opvulchips die we ontvangen van leveranciers worden hergebruikt, ook als deze minder milieuvriendelijk zijn. Dit is allesinds beter dan het weg te gooien na het eerste gebruik.
4
Zijdepapier ipv Plastic
In oktober 2019 schakelde Kleinetovenaar.eu over op het gebruik van zijdepapier voor het beschermen van de producten die we verzenden. Daar waar vroeger altijd noppenfolie werd gebruikt ter bescherming, zal nu in 90% van de gevallen zijdepapier worden gebruikt. Enkel bij uitzondering, voor bepaalde producten, zal nog noppenfolie worden gebruikt. Hierdoor neemt het plasticverbruik op dit vlak af met maar liefst 90% en dat is een grote winst voor het milieu. Bovendien is zijdepapier ook een fijn en duurzaam materiaal dat makkelijk gerecycleerd kan worden.
5
Papieren inpaktape
In november 2019 schakelde Kleinetovenaar.eu over op het gebruik van papieren inpak tape voor het inpakken van de materialen. Onze huis tape zal begin 2020 ook worden omgeschakeld naar een papieren variant van zodra de huidige voorraad op is. Dit weggooien is pure verspiling van materialen, dus dat is geen optie. Om toch al iets te kunnen veranderen, zullen onderzijdes van dozen en dergelijke al worden gekleefd met papieren inpak tape. Gedurende dit experiment zal ook blijken of we begin 2020 verder gaan met de huidige papieren tape of dat we moeten kiezen voor een andere variant.
6
Omsnoeren dozen
Sedert een tweetal jaar omsnoeren wij onze dozen met een omsnoeringsmachine. Dit heeft ervoor gezorgd dat de retouren door transportschade met maar liefst 95% minder zijn geworden. De aanleiding hiertoe is simpel. Doordat de dozen omsnoerd worden, zijn ze steviger en worden ze minder snel platgedrukt tijdens transport. Hierdoor zijn er minder retouren door transportschade en dus ook minder uitstoot door de bestelwagens. Reken daarbij nog de veel lagere verspilling van dozen en opvulmaterialen en we weten dat dit goed zit. Ondanks het feit dat het gaat om polyester omsnoerlint, zijn bovenstaande voordelen erg groot voor het milieu.
7
Bio luchtkussens
We zaten verveeld met onze beschermende luchtkussentjes welke vervaardigd worden uit plastic. Omdat Kleinetovenaar.eu het plasticverbruik zo veel mogelijk wil beperken, moesten we dus uitkijken naar een duurzaam alternatief. Om dit mogelijk te maken, werd in september 2019 beslist om geleidelijk aan af te stappen van de standaard luchtkussenfolie en werd geïnvesteerd in biologisch afbreekbare folie. Het materiaal van deze folie is een HDPE folie met een dikte van 18 micron. Het folie van deze luchtkussenzakjes wordt met ca. 18 maanden volledig afgebroken. We gebruiken deze kussentjes regelmatig, omdat dozen anders onnodig zwaar worden, wat veel invloed heeft op de uitstoot van de bestelwagens. Ondanks dat deze folie veel duurder is dan gewone folie, zien we dit als onze plicht naar het milieu. We hopen dat fabrikanten in de toekomst meer zullen inzetten op dit soort folies in plaats van gewone folie.
8
Geen gratis retouren
Gratis retouren zijn leuk voor de ontvangende partij, maar zetten de poort open voor misbruik. We bestellen vlug iets en kijken wel wat we ermee doen en anders sturen we het gewoon terug, het is toch gratis. Dit is een realistisch scenario dat vaak voorkomt op grote verkoopplatformen. Wij vonden dat dit beter kan en willen vervuiling door onnodige retouren niet alleen ontmoedigen, maar ook sterk inperken. Om deze reden laten wij geen gratis retouren toe. Wij gaan erg bewust om met materialen, grondstoffen en hulpbronnen en vragen van u als klant hetzelfde. Uiteraard mag u iets retour sturen, maar in functie van het milieu zullen we dit niet aanmoedigen door het transport gratis aan te bieden.
9
FSC-drukwerk
Voor ons drukwerk maakte KleineTovenaar.eu al eerder gebruik van FSC®-gecertificeerd papier. Het gebruik van dit papier zullen we verder uitbreiden in de nabije toekomst. FSC® zet zich sterk in voor verantwoord bosbeheer over de hele wereld. Hierdoor dragen we ook weer bij aan het ecologisch verantwoord gebruik van papier. Daarnaast worden de mogelijkheden bekeken om onze verzendbonnen af te drukken op gerecycleerd papier.
10
Fysiek afhaalpunt
In augustus 2019 opende Kleinetovenaar.eu haar eerste fysieke winkel in Minderhout, België, waar we u graag te woord staan over onze producten. Hierdoor krijgt u alle benodigde informatie voorafgaande aan uw aankoop en kan u het product fysiek bekijken voordat u tot de aanschaf ervan overgaat. Ook hierdoor vermijden we onnodige retouren en tevens geeft het ons de gelegenheid om u beter te leren kennen. Daarnaast staan in onze winkel diverse ecologisch verantwoorde producten tentoongesteld welke u mogelijk nog niet kende. Soms gaat het om iets bekendere merken, maar soms ook producten van kleinere fabrikanten die bijdragen aan een duurzamere maatschappij met ecologisch verantwoorde producten.
11
Papieren draagtassen
Begin 2019 schakelde Kleinetovenaar.eu geleidelijk over op het gebruik van papieren draagtassen. Deze worden door ons gebruikt om bepaalde producten veilig en hygienisch te verpakken en uiteraard ook sinds juli 2019 in onze fysieke winkel te Minderhout. De laatste reststock van plastic draagtassen wordt verder opgebruikt, maar meer dan de helft van onze tassen zijn al van papier. Eerder nam KleineTovenaar.eu al het initiatief tot herbruikbare tassen, welke onze klanten bij hun bestelling ontvingen. Ook dit was een initiatief om mensen aan te sporen om duurzaam om te gaan met het gebruik mat materialen.
12
Duurzamer assortiment
Omdat we bovenstaande inspanningen niet voldoende vonden, hebben we in september 2019 een drastische beslissing genomen en ons assortiment onder de loep genomen. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel producten in ons assortiment al zijn verdwenen en ook in de toekomst verder zullen verdwijnen. Producten met een te zware ecologische voetafdruk worden uitverkocht en zullen vervangen worden door duurzame, meer ecologische alternatieven. Dit maakt dat er anno november 2019 een hele transitie aan de gang is binnen ons assortiment. We vinden het namelijk erg belangrijk dat producten die u bij ons koopt niet alleen origineel, maar ook duurzaam en/of ecologisch zijn. Gelukkig zijn ook veel van onze leveranciers zich hiervan bewust aan het worden en kunnen we u waardige alternatieven aanbieden.
13
Recyclage & Sorteren
Ondanks bovenstaande inspanningen heeft ook Kleintovenaar.eu afval, denk maar aan onnodige plastic afkomstig van leveranciers, stukjes restkarton welke niet kunnen herbruikt worden (met nietjes in, vuil karton, …) Om ook hier ons steentje bij te dragen, zorgen wij voor een volledig gescheiden afvalophaling en dus geen grote alles in een restafvalbak waar iemand anders binnen het recyclagebedrijf dan maar moet zorgen voor de sortering ervan. Dit vinden we namelijk respectloos en tevens ook weer onnodig gebruik van mensen en middelen. Kleinetovenaar.eu zet zich namelijk niet alleen in voor het milieu, maar ook voor het maatschappelijk welzijn.
14
Gepaste dozen
Doordat de meeste dozen hergebruikt worden, is het soms moeilijk om een gepaste doos te vinden voor uw bestelling. We hebben niet altijd de gewenste doos voor de hand. Wanneer nodig passen we doos aan door deze in te snijden. Hierdoor verminderen we de noodzakelijke ruimte in de bestelwagen van de koeier. We doen dit wel waar mogelijk, want we willen zoveel mogelijk dozen een tweede leven geven.