Starten met wasbare luiers?

Wil je starten met wasbare luiers? Is er een nieuw kindje op komst en wil je wasbare luiers gebruiken? Heb je toch nog twijfels hierover? Graag leggen we voor jou de voordelen naast de nadelen. Zo kan jij kijken hoe het werkt en of het iets voor jou is. Het is net een andere manier om met zindelijkheid en de zindelijkheidstraining van jouw kindje om te gaan.

 Het is begrijpelijk dat je hier weigerachtig tegenover staat. Het is gewoon een andere manier van omgaan en van verschonen. In het begin is het misschien zoeken naar het juiste systeem dat bij jou en jouw baby of jouw kindje past. Of net niet, want eigenlijk hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn. Graag geven we je hierbij meer uitleg over de werking van de soort wasbare luiers die wij hebben in het gamma in onze webshop.

 

TotsBots wasbare luiers

Wij hebben bewust gekozen voor TotsBots. TotsBots is een Schots merk van wasbare luiers waarmee de eigenaars heel bewust zijn gestart, omdat ze met dit gegeven bewuster wilden omgaan. TotsBots heeft een eendelig systeem en een tweedelig systeem die zelfs door elkaar kunnen worden gebruikt.

totsbots wasbare luiers blog

 Eendelig systeem

Het ééndelig systeem bestaat uit een overbroekje met extra inleggers. De inleggers zijn gemaakt van bamboeviscose. Bamboe werkt absorberend. Sommige beweren zelfs dat dit materiaal beter werkt dan een wegwerpluier. Je kan kiezen voor extra inleggers, dat je er één of zelfs twee in het overbroekje of de TotsBots PeeNut Wrap legt. De overbroekjes zijn gemaakt van gerecycleerde polyester, wat het verhaal rond maakt. Deze overbroekjes bestaan in verschillende maten, maar kunnen met behulp van de drukknopen verkleind of vergroot worden.

Mocht je toch twijfels hebben bij dit systeem of komt het gewoon niet goed uit om op deze manier te verschonen en te wassen, dan heb je een ander ééndelig systeem dat eigenlijk hetzelfde werkt als een wegwerpluier, met het verschil dat de luier moet uitgewassen worden en opnieuw gebruikt kan worden: De TotsBots Easyfit Star Wasbare Luiers. Dit is een All-in-One luier. De Teenyfit All-in One Wasbare Luiers zijn er voor onze allerkleinste ukjes. Deze luiers zijn perfect voor al wie wil starten met wasbare luiers, maar niet goed weet hoe of voor wie toch het gemak wil hebben van een wegwerpluier. Het is een soort meegroeiluier door middel van de drukknopen die er op bevestigd zijn om te verkleinen en te vergroten. De Teenyfit Luiers zijn voor onze heel kleine baby’tjes of de pasgeboren baby’tjes. In deze luier kan je natuurlijk ook extra inleggers van bamboe inleggen.

Ook is het aangeraden om steeds inlegvellen te gebruiken. Dit vergemakkelijkt het verschonen van je kindje en geeft ook een extra absorptielaag.

 Tweedelig systeem

Het tweedelig systeem van TotsBots bestaat uit de TotsBots Bamboozle Stretch luier en het overbroekje of de TotsBots PeeNut Wrap. De Bamboozle Stretch is gemaakt van superzacht materiaal, bamboeviscose en polyester. Standaard heeft deze basisluier ook een inlegger. Je kan ook een extra inlegger gebruiken om extra te absorberen, voor bijvoorbeeld tijdens de nacht. Deze basisluier is een soort ‘onderluier’ en moet eigenlijk samen gebruikt worden met het overbroekje. Deze combinatie is perfect om ’s nachts te gebruiken, dit ook omdat bamboe een extra absorberende werking heeft.

 

Wasbare luiers uitwassen

Voor het eerste gebruik dien je de luiers eerst een paar keer uit te wassen en volledig te laten drogen. Dit activeert het absorptievermogen van de luier. Vanaf 10 wasbeurten heeft een wasbare luier doorgaans het beste absorptievermogen.

Als je je kindje hebt verschoond, kan je de wasbare luier het best rechtstreeks in een luieremmer doen. Stoelgang schudt je het best eerst uit in het toilet. De luiers eerst laten weken in water hoeft niet. Dit kan zelfs de vezels van het absorptievermogen beschadigen. Een wasnetje in de luieremmer hangen is handig. Je kan dan het wasnetje in zijn geheel met de gebruikte luiers in één keer in de wasmachine steken. De luiers kan je uitwassen op maximum 40 °c. De gebruikte luiers was je om de twee à drie dagen uit. De overbroekjes kan je op dezelfde manier uitwassen. Niet op te hoge temperatuur. Dit kan ook het waterafstotend laagje beschadigen. UV-stralen van de zon zouden goed zijn om extra bacteriën te doden. Laat die wasbare luiers maar drogen in de heerlijke zon!

 

Hierbij nog een aantal kleine tips bij het gebruik van wasbare luiers:

  • Voor het eerste gebruik van de wasbare luiers dien je ze eerst enkele keren zo uit te wassen en te laten drogen om de absorptielagen van de luiers te ‘activeren’.
  • Sluit de klittenband bij het wassen. Anders gaan ze aan elkaar plakken of sluit de klittenband sneller.
  • Bij het wassen geen wasverzachter gebruiken. Dit kan de werking van de luier beschadigen, alsook de stof van de luier.
  • De wasbare luiers kunnen gebruikt worden in de droger, maar wel op een licht programma en met enige voorzichtigheid.
  • Elk kindje is anders en in het begin is het misschien even zoeken naar het juiste systeem of de juiste luier. De hoeveelheid van het plassen en de tijd waarop dit gebeurt is namelijk voor elk kindje anders.
  • Ook het aantal wasbare luiers dat je nodig hebt kan verschillen, dit naargelang van jouw situatie en van jouw kindje.
  • Wasbare luiers zouden de zindelijkheidstraining vergemakkelijken, dit door het materiaal dat gebruikt werd en oudere kindjes zouden de luiers gemakkelijk zelf aan en uit kunnen doen.
  • Ook zijn wasbare luiers huidvriendelijker. Weg met irritaties aan de billetjes dus.
  • Het drogen van de luiers zelf kan een iets langere tijd in beslag nemen door de bamboe.
  • De luiers zijn steeds verstelbaar, te vergroten en te verkleinen.

Starten met wasbare luiers?

Bekijk hier ons assortiment van TotsBots

Afhaling op afspraak

Kleinetovenaar.eu
De Kleine Tovenaar
Zundertseweg 2A
2321 Meer
België
BTW BE0848.993.785

Veilig winkelen

De waardering van www.kleinetovenaar.eu/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 510 reviews.