Stress bij kinderen: enkele hulpmiddeltjes

Kinderen ervaren ook stress. Een kind vandaag ‘moet’ ook presteren. Tegenwoordig is hiervoor meer begrip. Als mama en papa heb je vaak geen kant-en-klare oplossing voor de gevoelens van je kind.

Stress verminderen bij kinderen begint bij het ‘mama -papa gevoel’. Een luisterend oor is dan al zeker een geruststelling. Rustig de vraag stellen of je kind er over wil praten of hij / zij er iets over wil vertellen is al één ding. Even de tijd nemen om vragen te stellen en te luisteren ‘tussen de regels door’ wat je kind voelt, schept een band, geeft een geruststellend gevoel voor je kind, geeft vertrouwen en zorgt onrechtstreeks voor meer zelfvertrouwen. Of het is een eerste stap in de juiste richting. Dit heb ik zelf gemerkt bij onze dochter die zeker af en toe onrustige momenten beleeft.

Stress verminderen bij kinderen… Creatief zijn.

Wat als je kind onrustig is en er toch niet over wil praten? Misschien helpt het wel om een tekening te maken, kleuren, of knippen en kleven,… Misschien kan je kind beter haar gevoelens vertellen bij een tekening? Al is het maar even…

Of wat dacht je van samen knutselen? Eventjes de tijd ‘vergeten’. 

Misschien overloopt je kindje wel graag de dag met jou? Wat heeft hij / zij beleeft vandaag? Wat vond hij / zij leuk? En wat helemaal niet?  Of wat was moeilijk? Wat voelde je toen? Een ‘eigen boekje’ hiervoor helpt misschien ook wel, waar kindjes tekeningen in kunnen maken, iets kunnen ‘vertellen’, woordjes in kunnen schrijven, prenten in kunnen kleven enz.

 

Stress verminderen bij kinderen: Ademhalingsoefeningetje

Lukt het niet meer? Is je kindje zo onrustig? Doe samen kleine ademhalingsoefeningen.

Bijvoorbeeld met je knuffelvriendje op je buik… Ga liggen en leg je knuffel op je buik. Kijk hoe je knuffel op en neer gaat terwijl jij rustig in en uit ademhaalt. Wieg zo je knuffel in slaap…

Stressmomentje: Beweeg samen!

Kinderyoga of een mini-massage voor je kind kan ook zoveel doen. En jullie sterke band wordt er steeds beter van.

Of misschien hoeft dit het wel niet te zijn en is gewoon buiten rennen al genoeg of dat leuke speeltuintje in de buurt.

Creëer rustmomentjes

Creëer momenten van rust. Zorg voor ‘ruimte’ in alle opzichten van het woord. ‘ Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’ zegt men wel eens en dit voelt je kind ook. Probeer ‘echte aandacht’ te geven. Al zijn het maar korte momentjes. Het geeft je kind meer rust dan langere momenten waarbij je misschien wel ‘aanwezig’ bent, maar ook nog aan andere dingen denkt. En dat is misschien wel één van de moeilijkste dingen in ons dagelijkse leven? Momentjes creëren die zorgen voor rust, aandacht en een gevoel van veiligheid geven. Hierbij kan structuur zeker helpen, met gezonde snacks, goed en voldoende slapen, een beetje beweging,… Stress bij kinderen kan je o.a. zeker verminderen met voor jezelf, voor je gezin en voor je kindje een oase van rust te creëren. Het doet ook zoveel deugd.

Ikzelf merk dat ‘drukkere’ momenten, bijvoorbeeld een drukke periode op school of momenten van feestgebeuren niet ideaal zijn. Zowel voor het gezinsleven, maar ook voor het rustig-zijn van onze dochter. Dan zorgen voor een rustmomentje meer, kan misschien helpen. Een rustmomentje met aandacht, ‘babbelen’ en knuffelen. Wij hebben zo een echte ‘knuffelmie’ in huis.

Op tijd en stond ‘de prikkels’ verminderen kan wonderen doen,…!

Een paar hulpmiddeltjes, of gewoon een artikel om je een geruststellend gevoel te geven dat we er zeker allemaal willen zijn voor onze kindjes. Nobody’s perfect, maar van je kindje horen dat je ‘de allerliefste’ bent doet deugd. Er gewoon zijn voor je kind, wil toch elke goede mama en papa.

Je doet het goed! Je kindje doet het goed! Veel geluk en succes in het zoeken én vinden naar wondermooie en fantastische rustmomentjes met jullie gezinnetjes!

En bovenal veel geluk in het mama – papa zijn! 

Afhaling op afspraak

Kleinetovenaar.eu
De Kleine Tovenaar
Zundertseweg 2A
2321 Meer
België
BTW BE0848.993.785

Veilig winkelen

De waardering van www.kleinetovenaar.eu/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 498 reviews.